1.svibnja – praznik rada

Na današnji dan 1886 godine održane su prve velike organizirane radničke demonstracije obespravljenih radnika u Chicagu, te se od 1889. godine ovaj praznik rada i radnika obilježava diljem Svijeta.

Ubrzo je, kao dotadašnji znak strasne ljubavi, ali i mučeništva ubijenih u Chicagu, kao simbol radničkog bunta prihvaćen crveni karanfil, simbol prolivene krvi radnika.

U povjesti je poznato da su se najobespravljeniji uvijek prvi pobunili i najžešće borili za svoja prava, pa su tako i hrvatske strojovođe sa pratećim osobljem 1989 godine, još dok je to bilo zakonom zabranjeno, prvi u Hrvatskoj ustali i organizirano se pobunili protiv nehumanih radnih uvjeta i ispodprosječnih nedostatnih plaća.

Potom su organizirali i prvi slobodni radnički sindikat u Hrvatskoj – Sindikat strojovođa Hrvatske – te su svih ovih godina, unatoč raznim pokušajima, ostali jedinstveni čime su dali nemjerljiv doprinos hrvatskom radničkom pokretu koji je željom vlasti i poslodavaca razmrvljen na veliki broj sindikalnih središnjica i nemjerljiv broj malih sindikata.

Stoga, dragi kolege, poštovani prijatelji i cijenjeni posjetitelji web-stranice prvog i jedinog hrvatskog Sindikata strojovođa osnovanog od strane radnika, sretan Vam Vaš praznik – praznik rada!