Transportni radnici Europe, hvala vam što držite Europu mobilnom.

Objava glavne tajnice ETF-a, Livije Spere:

Kriza uzrokovana virusom COVID-19 uzima ogroman danak na transportne radnike Europe. Na njih utječu ekonomske posljedice ove krize i oni su također prva linija izloženosti virusu. Neki od njih ostali su bez posla, a drugi nemilosrdno rade na održivosti sustava.

U ETF-u smo ponosni na sve od njih. Ponosni smo na naše radnike koji drže Europu u pokretu. Mislimo na radnike u lukama, na vlakovima, avionima ili brodovima, u logističkim centrima, na vozače kamiona, autobusa, metroa i tramvaja.

Mislimo o onima koji su zapeli u inozemstvu i koji obavljaju svoje dužnosti, o onima koji su kod kuće bolesni, o onima koji rade na sigurnoj isporuci hrane i lijekova,o onima koji se trude održati javni prijevoz, ali i svih onih koji moraju ići na posao jer nemaju pravo na bolovanje, zbog njihovih nesigurnih ugovora.

Ova kriza je pokazala koliko je važna solidarnost, koliko su presudni sindikati, podrška i obrana radnika. Od početak krize, naše podružnice se bespoštedno bore, zahtijevaju i pregovaraju o socijalnoj sigurnosti, kako bi bili sigurni da su svi socijalni i sanitarni uvjeti provedeni, bore se za povratak svojih članova koji se nalaze u drugim zemljama!

Što god je učinjeno za borbu protiv virusa na razini EU ili na nacionalnoj razini vlada,zaštita transportnih radnika mora biti srž toga.

Solidarnost za sve transportne radnike i njihove sindikate.

Ponosni smo na posao i hrabrost svih koji su pogođeni situacijom i učinit ćemo sve što možemo kako bi se osiguralo da oni ne budu ti koji plaćaju cijenu.

Livia Spera
glavna tajnica ETF